Yunanistan’ın gözde tatil beldesi Santorini adasında art arda meydana gelen depremler paniğe neden oldu. Sosyal medyada Santorini adasındaki yanardağın faaliyete geçtiği yönünde haberler çıkarken adadaki volkan en son milattan önce 1600 yılında patlamıştı.
TÜRKİYE’DEKİ DEPREMLERİ YA DA VOLKANLARI TETİKLEMEZ
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise “Ben de depremlerin volkanik kökenli olduğunu düşünüyorum” derken Ege’deki depremlerin Türkiye’de herhangi bir volkanı ya da fayı tetiklemeyeceğini ifade etti. Peki Prof. Dr. Ersoy’un da bahsettiği Türkiye’de bulunan bu volkanlar hangileri? Bunların patlama ihtimalleri var mı? En son ne zaman faaliyete geçtiler?
TÜRKİYE’DEKİ VOLKANLAR SÖNMÜŞ DEĞİL SUSKUN, YANİ AKTİFLER
Türkiye’de Kula Tepeleri (Manisa), Karapınar Sahası (Konya), Hasan Dağı (Aksaray), Göllü Dağı (Niğde), Acıgöl (Nevşehir), Erciyes Dağı (Kayseri), Karacadağ (Şanlıurfa), Nemrut Dağı (Bitlis), Süphan Dağı (Van), Girekol Tepe (Van); Tendürek Dağı (Ağrı), Ağrı Dağı ve Kars Platosu gibi bir çok volkan bulunuyor. Prof. Dr. Ersoy, bu volkanlar hakkında “Türkiye’deki volkanlar sönmüş değil suskun. Yani aktifler” dedi.
NEMRUT DAĞI UYKUDA AMA PATLAYABİLİR
Bu volkanların yakın zamanda da aktif olduğuna değinen Ersoy, “2935 metre yüksekliğindeki Bitlis’de bulunan Nemrut Dağı en son 1692 yılında (333 yıl önce) faaliyete geçmişti. Dünya volkanolojisinde, şimdilik uykuda ancak yeniden patlayabilir olarak sınıflandırılıyor.” dedi.
Kaynak: gazetevatan.com